Visuell pedagogik och bildstöd

Den här länksamlingen är lite malplacerad eftersom jag inte skriver så mycket om visuell pedagogik i den här bloggen. Jag vill publicera den ändå dels som påminnelse till mig själv och dels som ett långsökt försök att också bidra med något konstruktivt till den funkofobi och otillgänglighet jag ofta skriver om. Visuellt stöd hjälper många (men inte alla) med t ex NPF och samhället skulle bli mer tillgängligt om flera personer i skola, förskola, vård och andra myndighetsaktörer blev bättre på att använda bildstöd.

Bildbanker

Pictogram (Onlineprenumeration kostar ca 400 kr om året men det går att testa och även spara ner en del bilder utan att betala.)

Bildstod.se (du behöver registrera dig men det är gratis)

Papunet (gratis)

Stockks bildshop (gratis)

Sclera.be är på engelska har delvis samma bilder som Papunet men även en del annat. (Gratis)

Nilbild.se

Widgit

Hargdata

Bloggar och grupper med tips och råd

Blogginlägg på PictureMyLifes torg om bildstöd i vardagen.

M som i underbar har en kategori som handlar om scheman. I synnerhet det här inlägget som både nämner bildbanker och har en instruktionsfilm om hur man kan komma igång och tänka. Det finns även ett inlägg om hur man kan göra visuellt stöd, scheman och planeringar till sig själv som vuxen, vilket är synnerligen sympatiskt.

Kaosteknik har material för barn med olika former av visuellt stöd för att förklara t ex hur det funkar med energi och ork.

Facebooksgruppen Bildstöd – tips och råd är en diskussiongrupp för både nybörjare och erfarna som använder bildstöd.

Facebookgruppen Ritprata är ett diskussionforum för iPad-appen med samma namn.

specialpedagogik_i_forskolan är ett instagramkonto där ett arbetslag från en förskola visar bilder på hur de jobbar med bl a visuell pedagogik.

SEMEJ – Flexa & Mixa är en facebooksida med bildmaterial för pedagogiska syften.